Collecten ohjausryhmä toivottaa uudet jäsenet tervetulleiksi

Collecten ohjausryhmä toivottaa uudet jäsenet tervetulleiksi

Olemme saaneet kaksi uutta jäsentä Collecten ohjausryhmään vuosiksi 2022-2024: Projektisuunnittelija Susanna Hakkaraisen Helsingin Yliopistomuseosta ja Iiris Kankaanpään Suomen Metsämuseo Lustosta. Susannalle E-kuva ja Collecte ovat tuttuja ja kymmenen vuoden ajalta, Iiris taas tuo uuden käyttäjän näkökulman ohjausryhmään. Molemmat ovat oman organisaationsa pääkäyttäjiä.

Susanna Hakkarainen palkattiin käyttöönottoprojektiin ja valmistelemaan migraatiota, kun Helsingin yliopistomuseo reilu 10 vuotta sitten siirtyi E-Kuvaan ja Akseli-konsortioon. Silloin Yliopistomuseolla oli yhdeksän konvertoitavaa tietokantaa, joihin kaikkiin oli tutustuttava. Tuolloin Yliopistomuseo otti myös Finnan käyttöön ns. toisessa aallossa. Uusi järjestelmä ja portaali antoi mahdollisuuden miettiä syvällisesti vanhoja luettelointikäytäntöjä ja sitä miten aineistot avautuvat netissä loppukäyttäjille. Vuosien varrella Susanna on tehnyt monipuolisesti kokoelma- ja näyttelytyötä, ja lähes kaikessa on apuna kokoelmahallinta- järjestelmä.

Access-pohjaisia sovelluksia, Collectea, E-kuvaa, Mopsia, Sipiä ja Extend Imagea Susanna on omien sanojensa mukaan käyttänyt ”kaikkeen mahdolliseen”: perusluettelointiin, pieniin ja suuriin inventointiprojekteihin, tietopalveluun ja muuhunkin asiakaspalveluun, kokoelmamuuttoihin, arkiston uudelleen organisointiin, näyttelynsuunnitteluun. Pääkäyttäjänä hän hallinnoi myös kollegoiden ja tutkijoiden tunnuksia ja koostaa tilastoja.  Collecten uudet ominaisuudet antavat paljon uusia mahdollisuuksia, mihin kaikkeen kokoelmanhallintajärjestelmää voisikaan vielä käyttää. Susanna on  aidosti innostunut kokoelmanhallinnasta yleisesti ja Collectesta erityisesti.

kuva Susanna Hakkaraisesta
Helsingin yliopistomuseon Susanna Hakkarainen on kehittänyt E-kuvaa ja Collectea jo vuosikymmenen.

Olin mukana E-Kuva-kuviossa jo silloin, kun Collecte oli vasta pilke meidän E-Kuvalaisten silmäkulmassa, ja osallistuin innokkaasti ideointiin alusta lähtien, vaikken varsinaisessa ohjausryhmässä ollutkaan.  Pidän aidosti järjestelmien testaamisesta ja olen aina valmis pohdintoihin siitä, miten järjestelmän palikoita tai luettelointikäytäntöjä voisi parantaa. En ole mikään tekniikan ihmelapsi tai koodarinero, mutta uskallan kysyä […] ja mietin järjestelmää ennemmin käyttäjän kuin tekniikan näkökulmasta. ”

Iiris Kankaanpää aloitti työt Lustossa valokuva-arkiston amanuenssina tämän vuoden marraskuussa. Collecten käyttäjänä hän on uusi, mutta muutoin hänellä on pitkälti toistakymmentä vuotta kokemusta näyttely-, yleisö- ja kokoelmatyön parissa; kokoelmapuolelta erityisesti valokuva-arkiston asiakaspalvelutyöstä. Hän on ollut mukana kokoelmapolitiikan päivittämisessä, Tako-yhteistyössä ja työskennellyt kokoelmien kartuttamisen parissa. Antikvaria ja Musketti ovat tulleet tutuiksi.

Päivittäisessä työssään Iiris käyttää kokoelmahallintaohjelmaa yleiseen kuva-arkistotyöhön, Luston kuva-arkiston asiakkaiden palvelemiseen ja museon ydinnäyttelyuudistuksen sisällöntuotantoon. Kantapuu-konsortion pääkäyttäjän tehtävässä hän on yhteyshenkilö konsortioon kuuluvien museoiden kesken ja järjestelmätoimittajan suuntaan sekä toimii Kantapuu-organisaatioiden pääkäyttäjänä Kantapuu-Finnassa.  

Kuva Iiris Kankaanpäästä Luston näyttelyssä.

Collecte-urani alussa olevana katson monia asioita tuorein silmin ja kysyn niitä ”tyhmiä” kysymyksiä sillä uskon, että loppujen lopuksi se kaikki koituu käyttäjien hyödyksi. Monipuolinen käytännön museotyökokemus antaa eväitä olla mukana kehittämässä Collectesta vieläkin sujuvampaa ja käyttäjäystävällisempää ohjelmaa, joka siten edesauttaa kokoelmien avaamista ja parempaa saavutettavuutta.”

Ohjausryhmässä jatkavat

Ohjausryhmässä vuonna 2022 jatkavat viime vuonna valitut Mikko Aho Rauman Merimuseosta, Juho Haavisto Maaseudun Sivistysliitosta (tiedottaja 2021), Kimmo Kestinen Werstaalta (puheenjohtaja 2021), Anna-Riikka Vaden Lahden museoista ja Panu Rissanen Poliisimuseosta (sihteeri 2021). Userixin edustajana ohjausryhmässä on Mikko Sola ja kutsuttuna asiantuntijana Maija Ekosaari.

Ohjausryhmä on sopinut kierrättävänsä puheenjohtajan, sihteerin ja tiedottajan pestejä vuosittain, jottei kenellekään tule kohtuutonta taakkaa luottamustehtävän hoitamisesta. Tiedotamme tammikuun kokouksen jälkeen, miten ohjausryhmä järjestäytyy vuodelle 2022.

Kaikkiin ohjausryhmän jäseniin saa yhteyden sähköpostilla cohjausryhmä ät userix.fi

Collecten ohjausryhmä kiittää kaikkia käyttäjiä aktiivisesta osallistumisesta Collecte-kahveille, Käyttäjäpäivään ja kehittämiseen sekä toivottaa rauhallista joulunaikaa ja collectiivista uutta vuotta 2022!

Collecte mukana museoalan NEMO2023 -konferenssissa Lahdessa

Museoliitto ja Network of European Museum Organization NEMO järjestävät European Museum Conference tapahtuman ”and… ACTION! Museums in the climate crisis” Lahdessa 19.–21.11.2023. Collecte on tapahtumassa mukana tarjoamassa ratkaisua eurooppalaisten museoiden kokoelmanhallintaan.

Read More »

Back to basics: The Digital Management of Archiving Systems

In an era of digital resources, the concept of a digital archive is a departure from the analog content we once held dear. Imagine this – you have a physical valuable object displayed in a museum, and with a few procedures, it’s transformed into a digital copy, accessible without requiring a visit to the museum. Initially, our encounter with digital collections revolved around the transition from analog to digital.

Read More »

Transforming museums into sustainable institutions

In recent years, museums have embraced sustainability as a central pillar in their strategic policies, not only to secure their own future but also to engage with the public and raise awareness about current critical issues, such as climate change. 

Read More »

Developing a sustainable digital strategy for museums

Having a digital strategy is crucial for an organization’s success in the digital age. It allows for mapping out potential activities and objectives in line with available capacities. Setting guidelines for sustainable digital practices and standardizing digitization of collections can help promote exhibitions and events, and make collections more accessible to a broader audience.

Read More »