Älymeri

Userix Oy:n ja John Nurmisen Säätiön yhteishanke uudistaa museoiden välistä yhteistyötä näyttelysuunnittelussa. Hankkeelle on myönnetty Euroopan unionin NextGenerationEU-rahoitus.

Mistä on kyse?

Hankkeessa toteutetaan digitaalinen näyttelysuunnittelualusta, jossa etsitään tekoälyn avulla teemoja museoiden aineistoista yhteisnäyttelyä varten. Hankkeen tavoitteena on edistää museoiden välistä yhteistyötä, digitalisoida koko näyttelysuunnittelun prosessi sekä ennen kaikkea saada uutta tietoa tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksista näyttelysuunnittelussa. Hankekauden aikana toteutetaan myös EODEM-protokollan mukainen digitaalinen taiteen lainausprosessin tuki.

Hankkeessa suunnitellaan meriaiheinen pilottinäyttely kahden Collecte-käyttäjämuseon välille. John Nurmisen Säätiön merikarttakokoelman osittainen digitointi ja ko. digitaalisen aineiston hyödyntäminen tekoälyn kouluttamisessa on osa hanketta. Keskeinen osa hanketta on saada lisätietoa yhteisnäyttelysuunnittelualustan vaatimuksista.

Aikataulu

Hanke käynnistyi toukokuussa 2024 ja se päättyy kesäkuussa 2025. 

Webinaari tulossa!: Tervetuloa keskiviikkona 9.4. klo 9-10  aamuwebinaariin kuulemaan ja keskustelemaan digitoinnista ja tekoälyn käytöstä näyttelysuunnittelussa. Älymeri-hanke yhdistää John Nurmisen Säätiön kokoelman, Museoviraston digitointiosaamisen sekä tekoälyä hyödyntävän työkalun kehityksen, jota testataan Collecte-kokoelmanhallintaohjelmassa. Tule kuulemaan, mitä käytännön askelia otettiin ja mitä niistä opittiin.

Hankkeen tilanne 

Vuoden 2025 kuulumisia: John Nurmisen Säätiön karttakokoelma on digitoitu. Lue lisää atlaksien digitoinnista blogista: https://johnnurmisensaatio.fi/mita-teemme/itameri-media/blogi/nain-vanha-atlas-sai-uuden-digielaman/.
Älymeri-hanke yhdistää John Nurmisen Säätiön kokoelman, Museoviraston digitointiosaamisen sekä tekoälyä hyödyntävän työkalun kehityksen, jota testataan Collecte-kokoelmanhallintaohjelmassa. 

Älymeri-projektiryhmä osallistui helmikuussa Itämeripäivän info- ja verkostoitumispäivään Tallinnan Lennusatamassa. Verkostoitumispäivän järjesti John Nurmisen Säätiö, Suomen Viron-instituutti sekä Viron merimuseo. Älymeren projektipäällikkö Mikko Solalla oli tapahtumassa puheenvuoro, jossa hän kertoi hankkeen tavoitteista ja etenemisestä.   

Alustan kehittäminen etenee hyvää vauhtia. Alustaan on kehitetty objektien hakunäkymän lisäksi näyttelyiden suunnittelunäkymä, joka oli yksi keskeisimmistä työpajassa esitetyistä tarpeista. Alusta esitellään laajalle yleisölle hankkeen loppuseminaarissa kesäkuussa. 

Em. mainituista aiheista on tulossa myös webinaari: Keskiviikkona 9.4. klo 9-10 järjestettävässä aamuwebinaarissa kerrotaan karttakokoelman digitoinnista ja tekoälyn käytöstä näyttelysuunnittelussa. Tule kuulemaan, mitä käytännön askelia otettiin ja mitä niistä opittiin. Ilmoittaudu webinaariin: https://link.webropol.com/ep/alymeriaamu.

Vuoden 2024 kuulumisia: Rahoituspäätös saatiin kesäkuussa 2024. Suunnittelualustan kehitys on alkanut ja lokakuun lopussa järjestettiin palvelumuotoilutyöpaja, jossa kirkastettiin yhteiskäyttöiseen suunnittelualustaan liittyviä tavoitteita. Palvelumuotoilutyöpajaan osallistui asiantuntijoita  viidestä eri museosta. Lämmin kiitos mukana olleille!

Rahoituksen tausta

OKM on myöntänyt hankkeelle Euroopan unionin NextGenerationEU-rahoituksen. Lisätietoja Kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuesta voi lukea OKM:n sivuilta. Hankkeen virallinen nimi on Digitaalinen, tekoälyavusteinen näyttelysuunnittelualusta museoiden, arkistojen ja säätiöiden yhteiskäyttöön. Annoimme sille kuitenkin ytimekkäämmän nimen ”Älymeri”.